Στο πλαίσιο του 14ου Aegina Fistiki Fest η «Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης» διοργανώνει εκδηλώσεις στην οικία του μεγάλου Έλληνα εικαστικού Γιάννη Μόραλη. Ο χώρος όπου έζησε και δημιούργησε ο καλλιτέχνης ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό και υποδέχεται μικρούς και μεγάλους στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2023, σε δύο ιδιαίτερες δράσεις που θα δώσουν επίσης την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να περιηγηθούν στην οικία – εργαστήριο του σπουδαίου καλλιτέχνη στην Αίγινα αλλά και να έρθουν σε επαφή με το έργο και τη ζωή του.

Ο Γιάννης Μόραλης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εικαστικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα, μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα – ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος- που επηρέασε καθοριστικά το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα. Το εμβληματικό σπίτι-ατελιέ του στην Αίγινα σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη και κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’70.

Στη οικία – εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις:

  • «Συχνά οι δεσποινίδες της Αβινιόν άκουγαν την Τραβιάτα»

Παρασκευή 1.9.23. Ώρα 21.00

Εικαστική, ποιητική performance

Άγγελος Σκούρτης: Σύλληψη ιδέας, ερµηνεία

∆ηµήτρης Παππάς: Συνοδεία κιθάρας

Ο γνωστός εικαστικός Άγγελος Σκούρτης παρουσιάζει μια εικαστική ποιητική δράση (performance), όπου κυρίαρχη θέση κατέχουν οι γυναίκες όχι μόνο αυτές που ζωγράφισαν ο Πικάσο, ο Μανέ, ο Γκόγια, ο Μόραλης και άλλοι, αλλά και όλες οι γυναίκες που ζουν δίπλα μας και φέρουν μέσα τους όλη την τραγικότητα της ανθρωπότητας και από την άλλη όλη την ομορφιά της ζωής.

  • «Mano’

A jazz tribute to Manos Hadjidakis

Dimitris Kalantzis quartet

Σάββατο 2.9.23. Ώρα 21.00

Μουσική εκδήλωση

Δημήτρης Καλαντζής πιάνο, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος τρομπέτα, Αλέξανδρος  Δράκος Κτιστάκης τύμπανα, Γιώργος Γεωργιάδης μπάσσο

Το έργο «Mano’s» του Δημήτρη Καλαντζή αναφέρεται σε μια jazz ματιά πάνω σε συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι. Το αισθητικό αποτέλεσμα του έργου είναι εξαιρετικό και οφείλεται στην ευτυχή συνεύρεση των συντελεστών, οι οποίοι είναι όλοι εξέχουσες προσωπικότητες καλλιτεχνών στο χώρο τους.

Στην  πρωτότυπη αυτή συνεύρεση jazz και κλασσικών ηχοχρωμάτων ο Δημήτρης Καλαντζής διασκευάζει τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, με βαθιά ευαισθησία και σεβασμό στο έργο του μεγάλου δημιουργού, αφήνοντας ακέραια την αισθητική ποιότητα και την ουσία της εν γένει. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει σχετικά με τη μουσική του πρόταση: «Προέκυψε απλά, σαν φυσική διαδικασία, από την ανάγκη μας να τραγουδήσουμε τη μουσική αυτή, που χαράχτηκε στις καρδιές μας από μικρά παιδιά, στη δική μας καθομιλουμένη γλώσσα, την τζαζ. Η ουσία και η διάθεση των μελωδιών του Μάνου είναι πάντα εκεί· και εμείς είμαστε κάθε φορά ευτυχείς να τα ανακαλύπτουμε. Ξανά και ξανά…».

Επιμέλεια εκδηλώσεων: Χριστίνα Μόραλη, Κατερίνα Γλύκα, Νίκη Δάφνη, Άγγελος Μωρέτης

Τόπος: Οικία Γιάννη Μόραλη, Δ/νση: Γ. Μόραλη, περιοχή Πλακάκια, Αίγινα.

Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 6944440829 (κα Χρ. Μόραλη)

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ένα παιδί που ονειρεύτηκε να γίνει ζωγράφος και που τόλμησε να ακολουθήσει το όνειρο του. Τα κατάφερε! Έγινε ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος, δάσκαλος… και η φήμη του έφτασε στα πέρατα του κόσμου. Η ιστορία του είναι τόσο θαυμαστή που αξίζει να την μάθουμε!

Η Σάσα Βούλγαρη δημιουργεί ένα πρόγραμμα με πρωτότυπες ιστορίες, βασισμένες σε αληθινά γεγονότα, βιώματα, και μαρτυρίες από και για τον Γιάννη Μόραλη, αλλά και μυθοπλαστικά αφηγήματα που έχουν στόχο να φέρουν σε επαφή, ενήλικες και παιδιά, με το έργο και την πολύπλευρη και γοητευτική προσωπικότητα του σπουδαίου καλλιτέχνη.

Η αφήγηση πλαισιώνεται από ένα παιχνίδι καλωσορίσματος και γνωριμίας με το χώρο, και με εικόνες από τη ζωή και τα έργα του, στο Εργαστήρι του καλλιτέχνη στην Αίγινα.

bio

Η Σάσα Βούλγαρη είναι πρωτοπόρος της Νεοαφήγησης στην Ελλάδα, Ψυχοπαιδαγωγός και συντονίστρια Επιμορφώσεων & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Ανέπτυξε τη δική της Μέθοδο Εκπαίδευσης στην Τέχνη της Αφήγησης και στη Δημιουργική Γραφή. Αφηγείται αξιοποιώντας πλούσιες θεματικές για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Η πλούσια πορεία της αριθμεί πολυετείς και σταθερές συνεργασίες με Μουσεία και Πολιτιστικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αφηγήθηκε 13 ελληνικά παραμύθια στην σειρά της ΕΤ1 «Ψέματα κι Αλήθεια έτσι ειν΄ τα Παραμύθια». Ήταν δύο φορές υποψήφια (2014 & 2015) της SCBWI – Greece για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award, για το σύνολο του έργου της. Συνεργάζεται σταθερά, από το 2013 με το Ίδρυμα Β.&Μ. Θεοχαράκη και από το 2010 με το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης το οποίο φιλοξενεί το κύριο εκπαιδευτικό της έργο.

«Συνομιλίες»

Σάββατο 3.9.2022. Ώρες: 19.00 και 21.00

Performance που εξερευνά τη διαδικασία δημιουργίας ενός ζωγραφικού έργου μέσω μιας χορογραφικής σύνθεσης.

Σύλληψη – χορογραφία: Τζένη Αργυρίου

Ερμηνευτές: Δήμητρα Μερτζάνη, Αλέξανδρος Φουσέκης Σκηνικός Χώρος: Βασίλης Γεροδήμος

Συμβολή στην Ενδυματολογική Έρευνα: Βασιλεία Ροζάνη & Δέσποινα Μακαρούνη

Κατασκευή ενδυμάτων: Maya Stores και Ευτυχία Τζαβάρα

Λίγα λόγια για την εκδήλωση:

Στον χώρο του εργαστηρίου του Γιάννη Μόραλη το κοινό θα γίνει μάρτυρας μια δράσης που συνάδει με αυτήν της καλλιτεχνικής δημιουργίας ενός έργου μέσα στο ατελιέ ενός καλλιτέχνη. Πρόκειται για μια μικρή τελετουργία που ακολουθεί φανερά τη διαδικασία εργασίας και πειραματισμού την ώρα που δημιουργείται ένα έργο. Δύο ερμηνευτές/χορευτές, ένας χορογράφος και μια ενδυματολόγος συνεργάζονται για τη δημιουργία αυτού του γλυπτικού πίνακα εν κινήσει. Οι δυο ερμηνευτές θα κινηθούν μέσα σε ένα «καμβά». Η συμπλοκή των σωμάτων τους και των χρωμάτων που εμπεριέχει το ένδυμά τους αλλά και η σχέση αυτών με το φόντο, θα ταξιδέψουν το κοινό σε σωματικές σχέσεις και φόρμες εμπνευσμένες από τους πίνακες και τη χρωματική παλέτα του Γιάννη Μόραλη.

Μια επιτέλεση που εμπνέεται από το έργο του Γιάννη Μόραλη και τον τρόπο που συνομιλούσε με το ανθρώπινο σώμα κατά την καλλιτεχνική του πορεία. Η δραματουργική γραμμή του έργου σχετίζεται με το πέρασμα από την κλασική απόδοσή του, στην αφαίρεση και στη φόρμα και συνδιαλέγεται τόσο με την παραστατικότητα του σώματος όσο και με τη γεωμετρία αυτού, τις γραμμές και τις καμπύλες του. Δυνατά στοιχεία τα συμπλέγματα των σωμάτων στους πίνακές του που δημιουργούν νέες φόρμες και που αν και αφαιρετικές, διατηρούν το σώμα αναγνωρίσιμο, και έτσι πρωταγωνιστεί όχι μέσα από τον ρεαλισμό αλλά από την «Πρώτη αίσθηση» των βιωμάτων του. Δύο σώματα, μέλη και σχήματα λιγότερο ή περισσότερο αναγνωρίσιμα, συνομιλούν και μετατρέπουν μέσα από την απλότητα και την ακρίβεια, την κίνηση σε «οπτικό φαινόμενο».

bio

Η Τζένη Αργυρίου είναι χορογράφος και transmedia artist. Γεννήθηκε στην Καβάλα και αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα. Με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση συνέχισε τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη όπου συνεργάστηκε με διεθνείς καλλιτέχνες και δημιούργησε τα πρώτα της χορογραφικά της γραφήματα. Από το 2003 είναι ιδρυτικό μέλος της Άμορφη αστική μη κερδοσκοπική, η οποία αποτελεί μια πλατφόρμα πειραματισμού μεταξύ διαφορετικών μορφών τέχνης, μέσα από την οποία αναδύονται πολυμεσικά έργα και συνεργασίες. Έχει δημιουργήσει και συν-επιμεληθεί έργα μεταξύ των οποίων: Phrasis § Praxis (on going), Synthesis (2021) Αποθέματα:Inventory (2018), ΑΝΩΝΥΜΟ (2018), Face to Phase (2017), Memorandum, (2014) Memoria Obscura (2012), Dr.Maybe Darling (2011) κ.α. που έχουν παρουσιάστει μεταξύ άλλων στην Εθνική Λυρική Σκηνή, Στέγη του ιδρύματος Ωνάση, Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Φεστιβάλ Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis, Παρίσι-Γαλλία, International Theater Amsterdam-Ολλανδία, KUNSTFESTSPIELE Ανόβερο-Γερμανία κ.ά..

Επιμέλεια εκδηλώσεων: Χριστίνα Μόραλη, Νίκη Δάφνη

Τόπος: Οικία Γιάννη Μόραλη, Δ/νση: Γ. Μόραλη, περιοχή Πλακάκια, Αίγινα.

Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 6944440829 (κα Χρ. Μόραλη)

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΑΛΗ: QUALCO