Στο πλαίσιο του 13ου Aegina Fistiki Fest η «Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης» διοργανώνει εκδηλώσεις στην οικία του μεγάλου Έλληνα εικαστικού Γιάννη Μόραλη.

Ο χώρος όπου έζησε και δημιούργησε ο καλλιτέχνης ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό και υποδέχεται μικρούς και μεγάλους στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2022, σε δύο ιδιαίτερες δράσεις που θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν από κοντά την οικία – εργαστήριο του σπουδαίου καλλιτέχνη στην Αίγινα αλλά και να έρθουν σε επαφή με το έργο και τη ζωή του. Ο Γιάννης Μόραλης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εικαστικούς δηµιουργούς του 20ού αιώνα, µια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα – ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος- που επηρέασε καθοριστικά το τοπίο της µεταπολεµικής τέχνης στην Ελλάδα.

Tο σπίτι-ατελιέ του στην Αίγινα χτίστηκε τη δεκαετία του ’70. Το επιβλητικό κτίσµα σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.

Στη οικία – εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις:

 

«Το ζωγραφιστό τετράδιο του Γιάννη»

 

Παρασκευή 2.9.2022. Ώρες: 19.00 και 20.30

Παράσταση αφήγησης για το έργο και τη ζωή του ζωγράφου. Για παιδιά από 9 ετών και γονείς.

Σύλληψη – πρωτότυπα κείμενα, Αφήγηση, Τραγούδι, Μουσικά όργανα: Σάσα Βούλγαρη

Λίγα λόγια για την εκδήλωση: Μια φορά κι έναν καιρό, ξεκινούν τα παραμύθια που λένε πως είναι ψέματα, που λεν πως ειν΄ αλήθεια. Και κάπως έτσι μοιάζουν οι αληθινές ιστορίες των ανθρώπων όταν κάποιος τις αφηγείται μετά από καιρό: σαν παραμύθια βγαλμένα από παλιά βιβλία και σημειωματάρια όπου κάποιος έγραψε τα μυστικά του, τις επιθυμίες του, τα όνειρα του. Ήταν λοιπόν, κάποτε, ένα παιδί που τον έλεγαν Γιάννη… Ένα παιδί που ονειρεύτηκε να γίνει ζωγράφος και που τόλμησε να ακολουθήσει το όνειρο του. Τα κατάφερε! Έγινε ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος, δάσκαλος… και η φήμη του έφτασε στα πέρατα του κόσμου. Η ιστορία του είναι τόσο θαυμαστή που αξίζει να την μάθουμε! Η Σάσα Βούλγαρη δημιουργεί ένα πρόγραμμα με πρωτότυπες ιστορίες, βασισμένες σε αληθινά γεγονότα, βιώματα, και μαρτυρίες από και για τον Γιάννη Μόραλη, αλλά και μυθοπλαστικά αφηγήματα που έχουν στόχο να φέρουν σε επαφή, ενήλικες και παιδιά, με το έργο και την πολύπλευρη και γοητευτική προσωπικότητα του σπουδαίου καλλιτέχνη. Η αφήγηση πλαισιώνεται από ένα παιχνίδι καλωσορίσματος και γνωριμίας με το χώρο, και με εικόνες από τη ζωή και τα έργα του, στο Εργαστήρι του καλλιτέχνη στην Αίγινα. bio Η Σάσα Βούλγαρη είναι πρωτοπόρος της Νεοαφήγησης στην Ελλάδα, Ψυχοπαιδαγωγός και συντονίστρια Επιμορφώσεων & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Ανέπτυξε τη δική της Μέθοδο Εκπαίδευσης στην Τέχνη της Αφήγησης και στη Δημιουργική Γραφή. Αφηγείται αξιοποιώντας πλούσιες θεματικές για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Η πλούσια πορεία της αριθμεί πολυετείς και σταθερές συνεργασίες με Μουσεία και Πολιτιστικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αφηγήθηκε 13 ελληνικά παραμύθια στην σειρά της ΕΤ1 «Ψέματα κι Αλήθεια έτσι ειν΄ τα Παραμύθια». Ήταν δύο φορές υποψήφια (2014 & 2015) της SCBWI – Greece για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award, για το σύνολο του έργου της. Συνεργάζεται σταθερά, από το 2013 με το Ίδρυμα Β.&Μ. Θεοχαράκη και από το 2010 με το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης το οποίο φιλοξενεί το κύριο εκπαιδευτικό της έργο.

 

«Συνομιλίες»

 

Σάββατο 3.9.2022.

Ώρες: 19.00 και 21.00

Performance που εξερευνά τη διαδικασία δημιουργίας ενός ζωγραφικού έργου μέσω μιας χορογραφικής σύνθεσης.

Σύλληψη – χορογραφία: Τζένη Αργυρίου Ερμηνευτές: Δήμητρα Μερτζάνη, Αλέξανδρος Φουσέκης Σκηνικός Χώρος: Βασίλης Γεροδήμος Συμβολή στην Ενδυματολογική Έρευνα: Βασιλεία Ροζάνη & Δέσποινα Μακαρούνη Κατασκευή ενδυμάτων: Maya Stores και Ευτυχία Τζαβάρα

Λίγα λόγια για την εκδήλωση: Στον χώρο του εργαστηρίου του Γιάννη Μόραλη το κοινό θα γίνει μάρτυρας μια δράσης που συνάδει με αυτήν της καλλιτεχνικής δημιουργίας ενός έργου μέσα στο ατελιέ ενός καλλιτέχνη. Πρόκειται για μια μικρή τελετουργία που ακολουθεί φανερά τη διαδικασία εργασίας και πειραματισμού την ώρα που δημιουργείται ένα έργο. Δύο ερμηνευτές/χορευτές, ένας χορογράφος και μια ενδυματολόγος συνεργάζονται για τη δημιουργία αυτού του γλυπτικού πίνακα εν κινήσει. Οι δυο ερμηνευτές θα κινηθούν μέσα σε ένα «καμβά». Η συμπλοκή των σωμάτων τους και των χρωμάτων που εμπεριέχει το ένδυμά τους αλλά και η σχέση αυτών με το φόντο, θα ταξιδέψουν το κοινό σε σωματικές σχέσεις και φόρμες εμπνευσμένες από τους πίνακες και τη χρωματική παλέτα του Γιάννη Μόραλη. Μια επιτέλεση που εμπνέεται από το έργο του Γιάννη Μόραλη και τον τρόπο που συνομιλούσε με το ανθρώπινο σώμα κατά την καλλιτεχνική του πορεία. Η δραματουργική γραμμή του έργου σχετίζεται με το πέρασμα από την κλασική απόδοσή του, στην αφαίρεση και στη φόρμα και συνδιαλέγεται τόσο με την παραστατικότητα του σώματος όσο και με τη γεωμετρία αυτού, τις γραμμές και τις καμπύλες του. Δυνατά στοιχεία τα συμπλέγματα των σωμάτων στους πίνακές του που δημιουργούν νέες φόρμες και που αν και αφαιρετικές, διατηρούν το σώμα αναγνωρίσιμο, και έτσι πρωταγωνιστεί όχι μέσα από τον ρεαλισμό αλλά από την «Πρώτη αίσθηση» των βιωμάτων του. Δύο σώματα, μέλη και σχήματα λιγότερο ή περισσότερο αναγνωρίσιμα, συνομιλούν και μετατρέπουν μέσα από την απλότητα και την ακρίβεια,την κίνηση σε «οπτικό φαινόμενο».

bio Η Τζένη Αργυρίου είναι χορογράφος και transmedia artist. Γεννήθηκε στην Καβάλα και αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα. Με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση συνέχισε τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη όπου συνεργάστηκε με διεθνείς καλλιτέχνες και δημιούργησε τα πρώτα της χορογραφικά της γραφήματα. Από το 2003 είναι ιδρυτικό μέλος της Άμορφη αστική μη κερδοσκοπική, η οποία αποτελεί μια πλατφόρμα πειραματισμού μεταξύ διαφορετικών μορφών τέχνης, μέσα από την οποία αναδύονται πολυμεσικά έργα και συνεργασίες. Έχει δημιουργήσει και συν-επιμεληθεί έργα μεταξύ των οποίων: Phrasis § Praxis (on going), Synthesis (2021) Αποθέματα:Inventory (2018), ΑΝΩΝΥΜΟ (2018), Face to Phase (2017), Memorandum, (2014) Memoria Obscura (2012), Dr.Maybe Darling (2011) κ.α. που έχουν παρουσιάστει μεταξύ άλλων στην Εθνική Λυρική Σκηνή, Στέγη του ιδρύματος Ωνάση, Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Φεστιβάλ Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis, Παρίσι-Γαλλία, International Theater Amsterdam-Ολλανδία, KUNSTFESTSPIELE Ανόβερο-Γερμανία κ.ά..

Επιμέλεια εκδηλώσεων: Χριστίνα Μόραλη, Νίκη Δάφνη Τόπος: Οικία Γιάννη Μόραλη, Δ/νση: Γ. Μόραλη, περιοχή Πλακάκια, Αίγινα. Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 6944440829 (κα Χρ. Μόραλη), 2297022067 (ΚΕΔΑ) Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΩΝ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΑΛΗ: QUALCO

Το σπίτι – ατελιέ του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στο πλαίσιο του 13ου Aegina Fistiki Fest, στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2022​, με δυο εκδηλώσεις: «Το ζωγραφιστό τετράδιο του Γιάννη» – Aφήγηση για το έργο και τη ζωή του ζωγράφου με τη Sassa Voulgari και «Συνομιλίες» – Performance που εξερευνά τη διαδικασία δημιουργίας ενός ζωγραφικού έργου μέσω μιας χορογραφικής σύνθεσης με την Tzeni Argiriou και την ομάδα της.
Επιμέλεια εκδηλώσεων: Χριστίνα Μόραλη, Νίκη Δάφνη
Χορηγός των εκδηλώσεων: QUALCO
Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική!
Φωτ. Βάσω Παράσχη & Δανάη Παναγιωτίδη
Πρόβες
Πρόβες από τις εκδηλώσεις στις 2 & 3 Σεπτεμβρίου 2022 στο σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα.
Φωτογραφίες: Γιάννης Μαθιουδάκης