Στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Δεινοκράτους 9 στο Κολωνάκι βρίσκεται το εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη. Εγκαταστάθηκε σε αυτό το 1960. Ενας μικρός ιδιόκτητος χώρος που διαμορφώθηκε από την αρχή της κατασκευής της πολυκατοικίας για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του ζωγράφου σαν εργαστήριο. Εκεί ζωγράφισε πολλά από τα έργα του, λίγο πριν μοιράσει τον χώρο δημιουργίας του και με την Αίγινα, το αγαπημένο του νησί.

Στο εργαστήριο της Δεινοκράτους, το «ατελιέ» όπως το αποκαλούσε, είχε φτιάξει τον αγαπημένο του κόσμο, μιας και περνούσε εκεί τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Ο χώρος εργασίας ήταν  διαμορφωμένος έτσι που να μπορεί να εργάζεται, να υποδέχεται κόσμο  αλλά και να ξεκουράζεται. Υπήρχαν πολλά καβαλέτα, σχεδιαστήρια, πάγκοι όπου μαστόρευε τα τελάρα του, καθώς και βιβλιοθήκες με πολυάριθμα βιβλία τέχνης και άλλα.

Άκουγε πολλή μουσική, γι΄αυτό στο ατελιέ υπήρχε θέση για στερεοφωνικό και μαγνητόφωνο, και φυσικά πολλοί δίσκοι.

Διακοσμητικά αντικείμενα πολλά. Μάζευε και του χάριζαν. Άλλα σε εμφανή θέση και άλλα σε ντουλάπια και συρτάρια. Δεν πέταγε τίποτα.

Προτιμούσε να ζωγραφίζει με τεχνητό φωτισμό, παρόλο που ο χώρος διέθετε μια μεγάλη τζαμαρία προς τον ακάλυπτο της πολυκατοικίας. Υπήρχε και μια αρκετά μεγάλη βεράντα που σπάνια χρησιμοποιούσε λόγω έλλειψης χρόνου.

Τα έπιπλα ήταν σχεδιασμένα από τον ίδιο, μελετημένα να καλύπτουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες του. Τίποτα δεν ήταν τυχαίο η περιττό.

Απίστευτα τακτικό ατελιέ για εργαστήριο καλλιτέχνη…..

Animal στο ατελιέ του Μόραλη

«Η κάπως ανώνυμη ύπαρξή μου εδώ στην Ελλάδα με ξεκουράζει», λέει στην «Κ» ο τραγουδιστής της μπάντας, Ερικ Μπάρτον

Ο θρύλος της blues – rock μουσικής σκηνής θέλησε να επισκεφθεί το ατελιέ του Γιάννη Μόραλη στην Αθήνα και σύντομα και της Αίγινας.
Χαρά και τιμή μας αυτή η συνάντηση με έναν απλό, φιλικό και πολύ ανθρώπινο καλλιτέχνη!